Cara Nak Menggoreng Ikan Pekasam
Goreng hirisan bawang besar dan cili cili merah atau cili api dengan lebihan minyak menggoreng ikan pekasam tadi. Jadi hari ni sis nak share sikit cara paling senang nak masak ikan pekasam yang boleh korang semua buat.
Sedapnya Makan Ikan Pekasam Ni Cara Nak Goreng Agar Tak Hancur Barulah Elok Je Nampak Bila Dihidang Keluarga
0 MB Unknown.
. Gaul rata ikan yang siap dibersihkan tadi dengan garam kasar. 2Selepas itu perap dengan garam dan air asam jawa atau guna Asam keping pun bolehAgak-agak je garam dan asamnyaPerap semalaman atau 2 hari. Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade.
Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng. IKAN PEKASAM RANGUP DAN SEDAPMana nak dapat Ikan Pekasam Rangup Sedap Banyak dan MurahAsyik makan makanan biasa janak rasa makanan kampung pul. Ikan yang siap dibersihkan.
Bawang merah bawang putih garam dan cabe rawit d ulek sampai halus. Tapi mudah sahaja cara pembuatannya. 3Bila dah perap semalaman ikan tersebut boleh lah mula menggoreng berassangai di dalam kualiJangan letak minyak.
Banyak yang masih belum tau jika menambahkan sedikit garam ke minyak bisa membuat minyak tidak meletup saat menggoreng. Ikanpekasam ikanasincara buat ikan pekasamhttpsyoutubebC4aoB4nPN4. Kalau mak ayah kita ada dekat rumah atau kita di rumah mak ayah memang seronok buat ikan pekasam ni.
1Ikan disiang dan dibasuh bersih. Play Download 1 Download 2. Tip goreng ikan pekasam.
Cara ini dapat menurunkan resiko ikan lengket dan perasan lemon dapat menurunkan risiko ikan meletus atau meletupkan minyak ketika digoreng. Kami cuma menginginkan mempermudah pengguna mendapatkan informasi untuk dijadikan inspirasi. Beras yang siap dibasuh ditoskan sehingga kering.
Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap. Membayangkan sahaja menu ini buat penggemar ikan pekasam memang boleh kecur liur dibuatnya. Ikan pekasam pisang dibersihkan dan digoreng dengan bawang merah dan cili api.
Perap ikan tersebut di dalam bekas yang ditutup rapat selama 3 malam. Malah perkara biasa bila makan nasi dengan adanya ikan pekasam pasti makan bertambah. Apabila ikan dah garing angkat dan toskan.
Jadi untuk itu jom ketahui tip menggoreng ikan pekasam agar elok sempurna dan tidak hancur sepertimana yang dikongsikan oleh Raja Rohaizan Raja Muhaiddin. Semua konten di blog ini seutuhnya bukan milik kami kita cuma ingin berikan. Untuk itu usah tunggu lagi jom ke dapur dan sediakan juadah istimewa ini.
Jika minyak langsung mendesis maka minyak Anda sudah siap untuk digunakan menggoreng ikan. Ikan Pekasam adalah hidangan lauk yang sedap dan menyelerakan. Lebih mudah buat cara yang guna beras goreng.
Buang perut dan kepala ikan. Periksa terlebih dahulu dengan memasukkan sedikit daun bawang ke dalamnya untuk memastikan minyak sudah siap untuk menggoreng ikan. Jangan basuh ikan tu.
Masukkan ikan ke dalam penggorengan. Kalau guna nasi ikan pekasam perlu di basuh waktu nak goreng tapi bila guna beras tak perlu di basuh dan boleh makan serbuk beras tu. Pekasam Warisan Utara Usahawan Tekun Perak.
Goreng ikan pekasam dengan api sederhana sampai masak atau garing tahap kegaringan terpulang kepada citarasa 3. Cara Menggoreng Pekasam Ikan Temenung - Goreng pekasam ikan dengan api perlahan - Masukkan bawang dan cabai dalam kuali - siap untuk dimakan makan dgn nasi panas saja pun sedap yakmat oii. Ikan Pekasam di goreng secara hancur 1.
Cuma guna nasi baunya busuk sikit. Bahan-bahan perapannya sikit je. Cara Goreng Ikan Pekasam Bahan-bahan MinyakPekasam Ikan KembungBawang besarCabai Melaka resepidapoqmimiq pekasamgoreng ikanpekasamgoreng.
Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam. Pilih ikan yang anda ingin jadikannya sebagai ikan pekasam. Biarkan minyak panas selama 3 hingga 4 menit.
Menambahkan Garam ke Minyak di Penggorengan. Cara Menggoreng Ikan Pekasam. Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni.
Ada dua cara buat ikan pekasam ni Guna nasi dan beras goreng. Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng. Haiguys kali ini saya akan memberikan resep cara memasak pekasam ikan.
Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang. Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2 kali cukup 4. Kikis ikan dan asingkan berasnya.
Puas hati dapat makan panas-panas lepas goreng ikan tu masukkan. Pekasam lebih sedap jika dibuat menggunakan ikan air tawar seperti ikan lampam puyu sepat dan lain-lain lagi yang Min pun dah lupa nama sebab hanya membeli ikan laut sahaja. Pun begitu buat yang tidak biasa menggoreng ikan pekasam tentu pernah berdepan dengan hasil gorengan ikan yang hancur dan sekali gus menjadikan hidangan nampak kurang berselera bentuknya.
Panaskan minyak sikit atau banyak ikut citarasa. Goreng ikan dengan api yang perlahan. Masukkan juga garam kasar ke dalam bahagian dalam ikan.
Sebelum itu ketahui dahulu tip menggoreng ikan pekasam agar tidak hancur.
Tips Dan Cara Goreng Ikan Pekasam Supaya Menjadi Lebih Sedap Youtube
Resipi Ikan Pekasam Goreng Oleh Sesimple Loralin Cookpad
Cara Goreng Ikan Pekasam Ikan Pekasam Goreng Resepi Pekasam Goreng Youtube
Comments
Post a Comment